Hvad er angst og hvorfor får man angst?

Picture of Skrevet af Søren Lynge

Skrevet af Søren Lynge

Grundlægger og udvikler af Lyngemetoden. Mental Træner, Foredragsholder, Forfatter og forsker i Positiv Psykologi.

angst-lyngemetoden

Hvad er angst for en størrelse?

Angst er en naturlig og almindelig reaktion på stress og truende situationer. Det er en følelse af frygt, bekymring eller ubehag, der kan opstå i forskellige situationer eller uden nogen åbenlys grund. Angst kan variere i intensitet og varighed fra person til person.

Mennesker, der oplever angst, kan have forskellige symptomer og reaktioner. Fysiske symptomer kan omfatte hjertebanken, svedtendens, rysten, svimmelhed og åndedrætsbesvær. Psykiske symptomer kan omfatte bekymring, rastløshed, irritabilitet og vanskeligheder med at koncentrere sig. Derudover kan angst påvirke ens søvn og appetit samt forårsage fordøjelsesproblemer.

Angst kan være forårsaget af en række faktorer, herunder genetik, kemiske ubalancer i hjernen, tidligere traumatiske oplevelser eller livsstilsfaktorer såsom stress og dårlig søvn. Det er vigtigt at bemærke, at angst ikke er en indikation på svaghed eller mangel på viljestyrke. Det er en reel og potentielt invaliderende tilstand, der kan påvirke enhver, uanset alder, køn eller baggrund.

 

Hvorfor får man angst?

Angst udspringer udelukkende af vores tanker. Det er vores egne tanker, der kan give anledning til angst, uanset om der er en objektiv grund til at være bange eller ej. Hjernen har nemlig ikke evnen til at skelne mellem fiktion og virkelighed eller mellem det rigtige og det forkerte.

Angst opstår, når en tanke fortolkes som farlig. Alle tanker, der tolkes som farlige eller har et element af fare i sig, sendes af hjernen op til vores frygtcenter, også kendt som amygdala. Når en tanke når amygdala, aktiverer den vores centralnervesystem, hvilket øjeblikkeligt sætter vores krop i alarmberedskab. Dette er en genial mekanisme, da amygdala er designet til at få os til at handle og reagere intelligent og konstruktivt.

For eksempel, hvis vi er på ferie i Australien og går rundt i skoven uden sko, kan vi pludselig få en tanke om, at der kan være slanger i området. Fordi denne tanke indeholder et element af fare, bliver den registreret af amygdala, og vores centralnervesystem aktiveres, hvilket akut sætter vores krop i alarmberedskab.

Denne proces er intelligent og smart, fordi dens formål er, at vi som mennesker skal reagere intelligent og handle i farlige situationer for at beskytte os selv.

 

Når hjernen ikke kan skelne mellem fiktion og virkelighed, kan vi komme til at fortolke ufarlige situationer som værende farlige. Og ligesom med en faktisk farlig tanke sendes den ufarlige tanke op til amygdala, hvilket får vores krop til at gå i alarmberedskab.

Forestil dig for eksempel, at du ser en gyserfilm. Du sidder trygt i sofaen og bliver følelsesmæssigt grebet af filmen, takket være instruktørens evne til at skabe den perfekte illusion med lys, lyd og billeder, der udelukkende er beregnet til at narre din hjerne til at tro, at der er en reel fare på spil.

 

Det er vigtigt at huske, at selvom angst udelukkende udspringer af vores tanker, kan den stadig have en betydelig indvirkning på vores følelsesmæssige og fysiske velbefindende. Det er derfor afgørende at være opmærksom på vores tankeprocesser og lære at håndtere dem på en konstruktiv måde.

 

Når angst kommer ud af proportioner

Uanset om det er en virkelig hændelse eller blot en gyserfilm, vil angst skabe reaktioner i din krop. Når du ser en gyserfilm, vil du for eksempel få gåsehud, hjertebanken, uro, spændinger, mareridt og røde kinder. Du kan få lyst til at tage en pude op foran øjnene, eller slukke TV’et. Det er udelukkende fordi, din krop er i alarmberedskab. MEN der er intet at være bange for. Det er kun en film, og instruktøren har opnået sit mål, nemlig at gøre dig bange og sætte din krop i alarmberedskab gennem en gennemført illusion.

Vi kender alle den irriterende onkel, som midt under filmen bryder stemningen og siger: “Jamen det er jo latterligt! Det er jo bare en film”. For ham vil hans tanker ikke registreres som noget farligt, og hans krop vil derfor ikke reagere eller blive bange. Han er ganske enkelt for rationel (læs “fornuftig”) til at ryge med på vognen af frygt.

Hjernen er skabt, så du selv skal kunne vurdere, hvorvidt en bestemt situation er farlig eller ikke er farlig. I Danmark har vi som udgangspunkt et trygt samfund med mange forskellige tiltag, som beskytter os mod uheldige situationer. Her bliver vi eksempelvis beskyttet af tiltag som lyskryds, sikkerhedsseler, afmærkning i vejen og meget mere. Alligevel er vores hjerne stadig indrettet på den måde, at du har friheden til og ansvaret for selv at fortolke, hvad der reelt er farligt og ikke farligt.

 

Social angst 

Det er IKKE farligt at gå til en eksamen, og det er IKKE farligt at sige sin mening. Det er IKKE farligt at være sig selv, eller at gå ind i en bus med mange mennesker. Problemet med angst opstår, når en person ikke har evnen eller færdighederne til at skelne mellem, hvad der reelt er farligt, og hvad der ikke er farligt, altså når ufarlige tanker fortolkes som værende farlige.

 

Angstanfald 

Angst er en naturlig reaktion på noget, der føles farligt. Angsten sikrer, at du reagerer hurtigt og instinktivt, og at du for eksempel flygter eller forsvarer dig, når du føler dig truet. Nogle mennesker oplever angst i situationer, der ikke burde udløse angst. Det kan for eksempel være hverdagssituationer såsom at gå ind i bussen, at købe ind, eller at tage med toget. Her er angstreaktionen ude af proportioner sammenlignet med den reelle fare.

Der er mange grader af angst: Lige fra at være lettere nervøs til at få et svært panikanfald, hvor man er overbevist om, at man skal dø. Får man ikke sine tanker under kontrol, kan angsten blive så invaliderende, at det går ud over livskvaliteten, og man forhindres i at leve et normalt liv.

Ved generaliseret angst er angsten til stede mere eller mindre hele tiden, men dog med svingninger i intensiteten. Angst kan også opstå som et lyn fra en klar himmel, eller når man bliver overbelastet. Man skal huske, at hjernen er en muskel, der ligesom alle andre muskler i kroppen har brug for at restituere indimellem. Angst opstår oftest ved andre psykiske belastninger eller sygdomme.

 

Fakta om angst

  • Det anslås, at omkring 300.000 danskere har en eller anden form for angstlidelse.
  • Mindst hver tiende dansker rammes en gang i livet af en angsttilstand.
  • I de sidste ti år er især antallet af børn og unge, der får en angstdiagnose, steget kraftigt.

Kilde: faktalink.dk

 

Har du brug for hjælp til din angst?

Når man dykker ned i forståelsen af angst og dens udløsere, skaber man en solid grundlag for at håndtere denne udfordrende følelse. Den viden, du har opnået gennem dette indlæg, er et vigtigt første skridt, men rejsen mod at overvinde angst stopper ikke her. Vores dedikerede videokurser er skabt med netop det formål at give dig de redskaber og teknikker, der kan hjælpe dig med at navigere gennem angstens komplekse landskab. Gennem interaktiv undervisning og praktisk vejledning kan du begynde at opbygge styrken til at håndtere angst og genoprette balancen i dit liv. Giv dig selv den gave det er, at tage det første skridt mod at erobre din angst – udforsk vores videokurser i dag ved at klikke her.

 

Hvad kan du gøre nu?

Lyt med i Podcastserien “Mental succes”, og hør hvordan du kan tackle angst, og få mere kontrol over dine tanker og følelser:

Episode: Mental Succes / Gæst Louise Lynge

Episode: Mental Succes / Gæst Trine

Episode: Mental Succes / Per & Søren – angst

Episode: Mental Succes / Gæst Trine

 

Hør et foredrag om angst og stress:

Hvis du ønsker at lære mere om løsninger og se, hvornår der næste gang er et foredrag nær dig, kan du se Lyngemetodens foredragsplan her.

 

Book en gratis uforpligtende samtale:

Book en gratis samtale med en af vores mentaltrænere i Lyngemetoden og find ud af, om et forløb kunne være relevant for dig. Book her.

Andre indlæg

Hvad-er-bekymringer
Hvad er bekymringer og hvordan lærer du at mindske dem

Tanker styrer dit liv. De skaber alle resultater, og de skaber alle fiaskoer i dit liv. Bekymringer har skylden for millioner af diagnoser og elendigheder. Hertil kan man tilføje den mængde af energi, der går til spilde på grund af den menneskelige hjernens evne til at køre i selvsving. Heldigvis findes der mange forskellige løsninger på at komme i fuld kontrol over tankerne.

Ønsker du hjælp og sparring?

Vi vil hjælpe dig med at skabe forandring i dit liv gennem sparring, samtaler med din Mentaltræner og præsentation af mentale værktøjer.

Afspil video om Behandling mod angst

Få gratis mentale værktøjer